مناسبت های مذهبیمذهبی

نیمه شعبان در تقویم سال 1402 چه روزی است؟

در این مطلب از پایگاه خبری امت پرس ، توضیحاتی درباره تاریخ دقیق نیمه شعبان در سال ۱۴۰۲ خواهیم داشت! با ما همراه باشید.

تاریخ تولد امام زمان (امام دوازدهم شیعیان) را سال ۲۵۵ یا ۲۵۶ هجری نقل کرده‌اند. علت اختلاف شاید این بوده‌است که در سابق، تاریخ را با حروف ابجد می‌نوشتند و درباره ی سال تولد حجت بن حسن بین واژه‌های «نور» و «نهر» اختلاف است که این اختلاف ناشی از رسم‌الخط ناقلین می‌باشد.

همانطور که اشاره کردیم نیمه شعبان، روز ۱۵ شعبان و سالروز تولد امام دوازدهم شیعیان می‌باشد. در برخی روایات، شب نیمه شعبان پس از شب قدر برترین شب‎ها دانسته شده است.

گروهی از شیعیان در این شب به شب زنده‌داری و اعمال مذهبی مشغول می‎شوند. برخی از اهل سنت و طریقت‎های تصوف نیز به فضیلت این شب معتقدند. جشن نیمه شعبان از بزرگترین جشن‌های شیعیان است که به مناسبت میلاد امام مهدی (عج) در مناطق شیعه‌نشین جهان برگزار می‎شود.

در ایران، مسجد جمکران و در عراق، کربلا محل تجمع شیعیان در این روز است. این روز در تقویم رسمی ایران تعطیل رسمی است و روز جهانی مستضعفان نام گرفته است.


روز نیمه شعبان در سال 1402 چه تاریخی دارد؟

روز نیمه شعبان در ایران، 15 شعبان زادروز امام مهدی (عج) است. و به علت قمری بودن تاریخ تولد امام مهدی (عج) در ایران روز نیمه شعبان تاریخ هجری شمسی ثابتی ندارد و هر ساله این روز در تقویم شمسی ما در حال گردش است.


تاریخ دقیق روز نیمه شعبان سال 1402 در تقویم شمسی

یکشنبه، ۶ اسفند ۱۴۰۲ – ولادت حضرت قائم عجل الله تعالی فرجه و جشن نیمه شعبان [۱۵ شعبان ۱۴۴۵]

تولد حضرت مهدی (ع) / ولادت امام زمان (ع)

جشن نیمه شعبان در سال ۱۴۰۲ برابر است با یکشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۲ مصادف با ۲۵ فوریه ۲۰۲۴ میلادی و یا ۱۵ شعبان سال ۱۴۴۵ قمری.

تاریخ شمسی: یکشنبه، ۶ اسفند ۱۴۰۲

تاریخ میلادی: Sunday, February 25, 2024

تاریخ قمری: أَحَد، ۱۵ شعبان ١۴۴۵


نیمه شعبان در جهان

مصر

در شب و روز نیمه ی شعبان، مردم به مساجد مصر می روند. این مکان ها به مناسبت این روز چراغانی می شود و مردم شیرینی ویژه ای می پزند و میان یک دیگر پخش می کنند. با این که برای نیمه ی شعبان در تقویم های مصری روز به خصوصی نوشته نشده، اما به مناسبت این روز، شبکه های تلویزیونی و رادیویی مصری برنامه های ویژه ای تهیه و علمای دینی با انجام مصاحبه های گوناگون، درباره ی نیمه ی شعبان و میلاد امام زمان (عج) صحبت می کنند.

بحرین

با این که این روز تعطیل نیست، اما بحرینی ها این روز را تعطیل می کنند. آن ها با جمع شدن در مساجد و حسینیه ها و خواندن دعا برای ظهور امام زمان (عج)، اشعار و مولودی های ویژه ای برای میلاد آن حضرت می خوانند. در این میان شیرینی و شربت پخش می کنند و در پایان به مناسبت این روز شام می دهند. روز نیمه ی شعبان، بزرگ ترها به کوچک ترها و هر کسی که به دیدن شان می آید، عیدی می دهند.

عراق

نیمه ی شعبان در عراق، باشکوه فراوان برگزار می شود. میلیون ها نفر به شهرهای مقدس، به خصوص کربلا می روند. در بعضی مواقع سیل جمعیت به قدری است که قبل از رسیدن به کربلا، ماشین ها متوقف شده و زائرین مجبورند پیاده راهی کربلا شوند. خیلی ها هم از شهرهای خود به مناسبت این روز پیاده به کربلا می روند. مردم در برابر زائران شتر و گاو و گوسفند قربانی می کنند. بسیاری از مردم به دفتر علما مراجعه می کنند تا از آن ها هدیه بگیرند.

تاجیکستان

مردم تاجیک برای نیمه ی شعبان اهمیت خاصی قائل هستند. با این که بیشتر مردم این کشور سنی مذهب هستند، اما اعتقاد زیادی به امام مهدی (عج) دارند. شما در این کشور با افراد بسیاری برخورد می کنید که نام هایی چون «احمد مهدی »، «محمد مهدی » و مشابه این ها دارند. در بین علما نیز بحث هایی راجع به حضرت مهدی (عج) مطرح است. شیعیان این کشور جشن های مفصلی برای این روز می گیرند.

کویت

شیعیان کویت در برپایی جشن های نیمه ی شعبان بسیار کوشا هستند. آذین بندی مسجدها و حسینیه ها جزو کارهایی است که شیعیان کویت انجام می دهند. سخنرانی درباره ی مهدویت یکی از کارهای مساجد و حسینیه هاست که مردم برای شنیدن سخنرانی ها جمع می شوند.

انگلیس

مسلمانان انگلیس در مساجد جمع می شوند و به شادی می پردازند. مرکز اسلامی انگلیس از مراکز فعال در جشن های نیمه ی شعبان است. در شب نیمه ی شعبان، هزاران نفر در این مرکز جمع می شوند و به صحبت سخنرانان گوش می دهند و از آن ها پذیرایی می شود.

هندوستان

هند حدود چهل میلیون شیعه دارد که در نیمه ی شعبان مردم زیباترین لباس هایشان را می پوشند و صدها شمع در خانه روشن می کنند. با آن که سال هاست برق وارد خانه ها شده، ولی شمع ها، جشن برات را در هندوستان روشن می کنند. مردم دور تا دور خانه شمع می چینند و در میان هاله ی نورانی شمع ها، راز و نیاز می کنند. عده ی زیادی از مردم خودشان را به نزدیک ترین رودخانه می رسانند تا نامه هایی را که برای امام زمان (عج) نوشته اند، در آب بیندازند. هندی ها قایقی تزیین می کنند و در آن ده ها شمع می گذارند و همراه با نامه ها در رودخانه پیش می روند. شیعیان هند اعتقاد دارند رودخانه نامه های آن ها را به دست امام زمان (عج) می رساند.

ایتالیا

شیعیان ایتالیا در برگزاری جشن های نیمه شعبان فعال هستند. مرکز اسلامی امام مهدی (عج) در شهر رم، توسط تعدادی از ایتالیایی هایی که شیعه شده اند، ساخته شده است. این مرکز و مساجد مختلف شیعیان در نیمه شعبان مردم ایتالیا را با مهدویت آشنا می کنند.

آذربایجان

بسیاری از مردم آذربایجان شیعه هستند. با این که مردم در گذشته با نیمه ی شعبان آشنا نبودند، اما بعد از انقلاب اسلامی معارف شیعه در این کشور گسترش یافت. پذیرایی از مردم و اجتماع در مساجد و بهره مندی موسیقی های شاد، جزو برنامه های مردم آذربایجان در نیمه ی شعبان است.

ترکمنستان

در ترکمنستان، شیعیان از مناطق مختلف در روستای باقر از توابع عشق آباد جمع می شوند. مردم مناطق بکراوا، یانباش، عشق آباد به این روستا می آیند و در روز نیمه ی شعبان شادی می کنند.

آلبانی

مراسم نیمه ی شعبان در مسجد اهل بیت (ع) در تیرانا، از سوی شیخ کمال رکا، رهبر طریقت رفاعیه و متولی مسجد اهل بیت (ع) با حضور جمعی از رهبران دینی، آلبانی از شهر اشکودرا، نمایندگانی از کمیته مسلمانان آلبانی و مرکز جهانی بکتاشیه به همراه دوستداران اهل بیت (ع) و شیفتگان امام عصر (عج) برگزار می شود. مردم این کشور با مهدویت آشنا هستند.

پاکستان

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، همان طور که فرهنگ عاشورا و جهاد در میان مسلمانان پاکستان مطرح شد. فرهنگ مهدویت هم بیش از پیش گسترش یافت. در ایام نیمه ی شعبان در سراسر پاکستان مراسم جشن برپا می شود و سخنرانان فرهنگ و اهداف امام زمان (عج) را برای مردم مطرح می کنند و آن ها را با وظایفشان در زمان غیبت آشنا می سازند.

مالزی

مردم مالزی بیشتر سنی شافعی هستند، اما موضوع مهدویت در این کشور ریشه دار است. به خصوص در میان گروه های مختلف صوفی های این کشور اعتقاد به مهدویت بسیار چشم گیر است. در این کشور، چند هزار شیعه وجود دارد که در مساجد جشن برپا و از مردم پذیرایی می کنند.

بنگلادش

شیعیان این کشور بسیار کم و مهدویت در این کشور موضوعی زنده و در بین جامعه اهل سنت، این موضوع کاملاً مطرح است. عالمان و متفکران این کشور در گذشته و حال، موضوع مهدویت را به عنوان یک امید آینده مطرح کرده و می کنند. تازگی کتاب های زیادی درباره مهدویت در بنگلادش منتشر شده است.

عربستان

در بخش شیعه نشین عربستان، مردم مثل کشور عراق شادی می کنند و خود را به شهرهایی چون مدینه می رسانند تا در کنار مرقد پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین حاضر شوند. مردم در حرم نبوی تا صبح بیدار می مانند و عبادت می کنند تا این شب مقدس را گرامی بدارند.


چرا تاریخ نیمه شعبان هر سال تغییر می کند؟

روز نیمه شعبان در ایران، 15 شعبان زادروز امام مهدی (عج) است. و به علت قمری بودن تاریخ تولد امام مهدی (عج) در ایران روز نیمه شعبان تاریخ هجری شمسی ثابتی ندارد و هر ساله این روز در تقویم شمسی ما در حال گردش است.

این اتفاق به این خاطر می افتد که تعداد روز های ماه قمری 354 روز است و تعداد روز های شمسی 365 روز که در سال کبیسه به 366 روز نیز تغییر پیدا می کند. از این رو روز های ماه قمری با روز های ماه شمسی و میلادی کاملا متفاوت است و در هر سال 11 روز و یا بیشتر تغییر پیدا می کند و به موجب همین تغییرات 15 شعبان یعنی روز نیمه شعبان در هر سال شمسی و میلادی یک روز متفاوت را نشان می دهد.

5/5 - (1 رای)

لینک کوتاه این مطلب: https://ommatpress.ir/?p=3585

(برای کپی کردن، روی لینک کلیک کنید)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا